arne ingvaldsen  /visual artist/  

leap splash

 

HOME
contact
books
Installations:
other spaces
pictures at an exhibition
landscape picture 2015
levels
tournesol
turquoise II
12 kabuso windows
the wall
turquoise
the X
red
blue, green
red weight
red middle figure
two green angles
pink screen
yellow ellipse
projects:
pink
mound
double bent forms
the tree
immigration
monument
commissions:
leap splash
pathfinder
it is possible!
skaterspace
spatial cross
two yellow arches
3 sculptures
competition entries::
bergen city hall square
granstangen school, oslo
stjørdal culture house
høvik skole lier
drammen
volda
drawings:
drawings 2018
drawings 2015
line pictures
rome drawings
évora sketch book
évora-series
broads and narrows
greens
charcoal spaces
24 graphic stages
store-vetle-per
architecture
cv
Last update 26.01.2020.
"Spranget" ("The Leap") -  sculpture for Kjølnes Park, a sport arena in Porsgrunn, Norway.
 
"Plasket" ("The Splash") - window art for swimming pool at Kjølnes
   
 

Kjølnes sports park (Porsgrunn city, Norway) is a centre for a variety of sports: ball sports, swimming, outdoor activities, skating and more. The area consists of several parts of different ages. The last addition is a new swimming pool (2019).

The artistic works concentrate on movement:

For the outdoor system about movement in air: sculpture "The Leap".
For the swimming pool about movement in water: "The Splash" and "The Stream".

Outdoor sculpture
Porsgrunn municipality at the Art Committee wanted a clear sculptural mark that could represent the area as a whole. It should

- be a visible vital sign in the landscape towards the building mass
- provide changing spatial experience related to movement in and around the square
- be associated with the entire sports park, not just the buildings vis-à-vis

I sought to let three arcs enter into a rhythmic, spatial interaction. The balance forces are stretched as far as possible. The constellation is possible, but precarious.

The swimming pool
There was a desire for art for window surfaces in the new swimming pool, made in coloured window film.
The linear arch shapes from the sculpture were taken further. Now in order to suggest water, instead of space and air:

- in strong motion (as in splashing, diving, fountains, etc.) at the central window to the exterior wall. .
- in calm motion (as in calm sea, slow river flow, pool at rest) at the window to interior guard room.

Commissioner: Municipality of Porsgrunn 


 

 
"The Leap"
Height 8 meters. Painted steel. 2019
Intermediate photographs taken at time of build-up
 
 
 
 
 
 
 

 

"The Splash" Film on window glass 2019


 



 
"The Stream" Film on window glass (2019)