arne ingvaldsen  /visual artist/  

pathfinder

 

HOME
contact
books
Installations:
landscape picture 2015
levels
tournesol
turquoise II
12 kabuso windows
the wall
turquoise
the X
red
blue, green
red weight
red middle figure
two green angles
pink screen
yellow ellipse
projects:
pink
mound
double bent forms
the tree
immigration
monument
commissions:
pathfinder
it is possible!
skaterspace
spatial cross
two yellow arches
3 sculptures
competition entries::
granstangen school, oslo
stjørdal culture house
høvik skole lier
drammen
volda
drawings:
drawings 2015
line pictures
rome drawings
évora sketch book
évora-series
broads and narrows
greens
charcoal spaces
24 graphic stages
store-vetle-per
architecture
cv
Last update 15.06.2016.
"Pathfinder" - a sculpture for Statens Arbeidsmiljøinstitutt, Oslo. (National Institute of Occupational Health)
Animation video: http://youtu.be/4yloEbxJX2s
   
  Given space is a yard situated between the Institute and the neighbouring building housing the Norwegian Academy of Music. The space is well defined between simple facades. It has a lively, S-shaped topography. The winding path between the building is frequently used among the public, offering a shortcut road to the nearby metro station.

 My idea was to emphasize and interpret this public space, which in fact already has some sculptural qualities.

The figure itself marks the different altitudes of the site, and makes more evident the dynamic character of the foot path. It announces the space from distance in both directions. It is big enough to create a visual dialogue with the architecture.

The internal idea is an act of balance. The upper part stands firmly only because of the counterbalancing lower part. Inertia is being challenged, allowing for a dynamic appearance. The lightness is emphasized by two yellow colours: One bright yellow, the other somewhat warmer.

Height altogether: 7,4 meters
Material: Painted steel
2015

Commissioner: KORO (Public Art Norway)

 

 

View from access street

View on courtyard
 
 
 
View from steps
View from lower side
Entering the path from lower side
View from the Institute´s terrace
 
View from the Institute´s entrance door