arne ingvaldsen  /visual artist/  

threshold

 

HOME
contact
books
Installations:
landscape picture 2015
levels
tournesol
turquoise II
12 kabuso windows
the wall
turquoise
the X
red
blue, green
red weight
red middle figure
two green angles
pink screen
yellow ellipse
projects:
pink
mound
double bent forms
the tree
immigration
monument
commissions:
pathfinder
it is possible!
skaterspace
spatial cross
two yellow arches
3 sculptures
competition entries::
granstangen school, oslo
stjørdal culture house
høvik skole lier
drammen
volda
drawings:
drawings 2015
line pictures
rome drawings
évora sketch book
évora-series
broads and narrows
greens
charcoal spaces
24 graphic stages
store-vetle-per
architecture
cv
Last update 15.06.2016.
Animation video:  http://youtu.be/0DZZVikyYME

 

Field, sculpture and school building

«THRESHOLD»:  Competition entry for Granstangen secondary school, Oslo. Norway 2014
 

This new school will be frequented by pupils aged between 13 and 16. They are in an exciting period, being on the threshold of adult life. Feelings are strong, connected both to things well known and safe, as well as to what is open, bigger and unknown.
 
 At the site, the firmly organized building with its surrounding asphalt areas easily associates with everyday school routine, habits of living and working together. The green open field nearby associates to something different: Sunshine, long distance views, free walks and openness in a non-organized space.
 
 My aim was to create a simple sculptural form which connects and refers to both existential spheres. It should not divide them, rather point out characters of different values, and offer a meeting point between the two.
 
 
Height: 2,80 meters.
Painted steel, cobblestones, grass

Competition commissioner: Oslo municipality
The project was not chosen for realization.

 

Two shells of identical form mutually rest on each other. They are located on a circular floor where also grass will grow between the cobblestones. The shelter-like part pointing back to the school occupies most of the floor space, indicating place for a group of people..
 
 
The shells are perforated differently: One on a geometrical pattern, the other in a non-geometric way.
 
The U-like part pointing to the field lies close to the edge of the floor space. It is more like something to start out from and then leave behind. Unsheltered openness.
 
Night view
 
The school building´s ground floor is open in all directions. I also wanted the sculpture to be open all the way round.